Ženeva ali Basel?

Švicarska televizija SSR-SRG in EBU sta danes sporočili, da v tekmi za mesto, ki bo gostilo Pesem Evrovizije 2025, ostajata le še dve mesti: Ženeva in Basel!

Do zdaj je bilo znano, da so najmočnejše prijave oddala štiri mesta, ki jih je posebna komisija oz. odbor, ki ga vodi Gilles Marchand, tudi podrobneje proučila. Poleg Ženeve in Basel, sta se za gostitev evrovizijskega spektakla potegovala tudi Bern (z Bielom) in Zürich.

A včeraj je odbor po posvetovanju in ponovni preučitvi sporočil, da v tekmi ostajata le še Ženeva in Basel. Ugibanja so, da sta ti dve mesti zaradi močnih ponudb in velikim finančnim vložkom bili edini resni ponudbi, odločitev med njima pa bo težka.

Ženeva stavi na svojo dvorano Palexpo, kjer bi stal morebiten evrovizijski tempelj prihodnje leto in sprejme 15 tisoč gledalcev. Hkrati Ženeva poudarja, da je svetovno znano mesto, kjer ima svoj sedež kar nekaj pomembnih institucij, med drugim tudi Združeni narodi in EBU. Zagotavljajo pa tudi, da imajo vso primerno infrastrukturo, za gostitev vseh sodelujočih delegacij in oboževalcev Pesmi Evrovizije.

Na drugi strani Basel stavi na svojo dvorano St. Jakobshalle, ki sprejme 12.500 gledalcev. Basel je svojo kandidaturo že podprl s sloganom "Crossing Borders". Okolica dvorane bi služila kot press center, istem kompleksu pa se nahaja tudi St. Jakob Park Stadium, kjer nameravajo napraviti veliko prizorišče za ogled Pesmi Evrovizije za vse oboževalce, po vzoru Švedske v Stockholmu, ko je v sosednji Tele2 areni Pesem Evrovizije spremljajo skoraj 20000 gledalcev. V svoji kandidaturi so zapisali tudi, da nameravajo urediti tudi t.i. evrovizijsko ulico in evrovizijski boulevard.

Končno odločitev bosta sprejela seveda odbor, ki ga je imenovala švicarska televizija SSR-SGR, v soglasju z EBU, ki je krovna organizatorka vsakoletnega spektakla.

Odločitev o mestu, ki bo gostilo prihajajočo Pesem Evrovizije, bo znana proti koncu avgusta, obljubljajo.

Oglejte si video o kandidaturi Basla, Ženeva ga žal še ni izdala:

Vir:
Zadnje novice
Odštevajte skupaj z nami!
Do finala, 17. 5. 2025 še:
00
DNI
:
00
UR
:
00
Min
:
00
sek