Novo evrovizijsko leto je TU!

Z današnjim 1. septembrom se pričenja NOVO evrovizijsko leto, ki se ga veseli prav vsak navdušenec nad Pesmijo Evrovizije.

In zakaj je prav 1. september tisti dan, ki naznanja novo evrovizijsko sezono?

Po pravilih EBU lahko na tekoči Pesmi Evrovizije nastopijo izvajalci s pesmijo, ki je bila izdana od 1. septembra dalje. In prav zaradi tega pravila se je med navdušenci izoblikoval mejnik, ki se ga vsi veselimo.

Že jeseni bomo namreč priča prvim nacionalnim izborom, prav tako pa bodo najverjetneje nekatere države tudi že naznanile morebitne svoje predstavnike, mogoče pa tudi že pesmi. Kdo ve, katera država bo letos prva! Lani je izredno pohitela Francija, ki je že 8. novembra lani oznanila, da jo bo zastopal Slimane s pesmijo Mon Amour, ki so jo isti dan že predstavili širši javnosti.

Bo letos, kot po tradiciji, prva pesem izbrala Albanija? Ali bo katera druga država prehitela deželo orlov?

Kaj vemo do zdaj

V petek, 29. avgusta, sta EBU in švicarska televizija SSR-SRG naznanili, da bo Pesem Evrovizije 2025 potekala v Baslu, in sicer med 13. in 17. majem prihodnje leto.

Pesem Evrovizije bo v St. Jakobshalle, kjer bo stal veliki evrovizijski oder, medtem ko naj bi sosednja ledena dvorana gostila novinarsko središče. Na Baselskem razstavišču bi naj odprli tudi EuroClub in postavili Evrovizijsko vas. Na sosednjem stadionu St. Jakobs Park naj bi organizirali tudi veliko prizorišče za ogled Pesmi Evrovizije za okrog 20 tisoč gledalcev, kot je to že bilo v Stockholmu leta 2016. Basel prav tako načrtuje, da bodo v mestu oblikovali t.i. Evrovizijsko ulico in Evrovizijski bulvar.

Katere države bodo sodelovale in katere ne?

Do danes je 22 držav že potrdilo svoje sodelovanje na Pesmi Evrovizije 2025 v Baslu. To so: Španija, Združeno kraljestvo, Nemčija, Švica, Belgija, Švedska, Norveška, Danska, Finska, Izrael, San Marino, Srbija, Latvija, Luksemburg, Ciper, Azerbajdžan, Litva, Portugalska, Črna gora, Italija, Francija in Gruzija.

Čakamo potrditve še naslednjih 17 držav: SLOVENIJA, Avstrija, Avstralija, Irska, Ukrajina, Estonija, Malta, Armenija, Poljska, Češka, Albanija, Nizozemska, Islandija, Hrvaška, Grčija in Moldavija.

Letos je presenetila predvsem Črna gora, ki je 15. avgusta naznanila, da se vrača na evrovizjski oder, po dveh letih premora (2023, 2024).

Severna Makedonija in Bolgarija sta prav tako nazadnje sodelovali leta 2022, zaenkrat pa še ni znano, ali se bosta letos vrnili.

Romunija je izpustila lansko Pesem Evrovizije, a zaenkrat še ne vemo, če se bo letos ponovno vrnila v evrovizijsko druščino sodelujočih.

Manj verjetno se bi zgodila vrnitev Turčije, ki je nazadnje sodelovala leta 2012, prav tako Madžarske, ki je nazadnje nastopala leta 2019.

Monako bi lahko bil država, ki bi se vrnila po osemnajsti letih, saj je TVMONACO pričel z oddajanjem 1. septembra lani in je aktiven član EBU družine.

So pa Slovaška (nazadnje leta 2012), Andora (nazadnje leta 2009) in Bosna in Hercegovina (nazadnje leta 2016) že naznanile, da se letos ne bodo vrnile na Pesem Evrovizije.

Zagotovo na Pesmi Evrovizije 2025 prav tako ne bomo videli Rusije, Belorusije, Maroka, Lihtenštajna, Kosova in Kazahstana.

Nizozemska je tista država, okrog katere je letos precej vprašanj, saj televizija AVROTROS zaenkrat še ni sporočila, ali bo sodelovala. Svojo odločitev naj bi sprejeli v septembru letos. Dvome o ponovnem nastopu je sprožila diskvalifikacija nizozemskega predstavnika v finalu Pesmi Evrovizije 2024, proti kateremu je stekla tudi policijska preiskava, ki pa se je zaključila brez obtožb in sodnega procesa. EBU je poleti sporočila, da kljub zaključku preiskave brez obsodbe stoji za svojo odločitvijo o diskvalifikaciji, kar pa zagotovo ni nič kaj spodbudno za sodelovanje Nizozemske na letošnji Pesmi Evrovizije.

Spremljajte nas tudi v novem evrovizijskem letu, ko vas bomo sproti obveščali o sveži evrovizijskih novičkah!

Vir:
Zadnje novice
Odštevajte skupaj z nami!
Do finala, 17. 5. 2025 še:
00
DNI
:
00
UR
:
00
Min
:
00
sek