BASEL bo gostil Pesem Evrovizije 2025!

EBU in švicarska televizija SSR-SRG sta danes naznanili, da bo Pesem Evrovizije 2025 gostil BASEL!

Poleg tega so razkrili tudi, da bo Pesem Evrovizije potekala med 13. in 17. majem – polfinala bosta v torek in četrtek 13. in 15. maja, veliki finale Pesmi Evrovizije 2025 v Baslu pa bo na sporedu 17. maja z začetkom ob 21. uri.

Švica bo Pesem Evrovizije gostila tretjič, nazadnje jo je gostila 1989, pred 36 leti, pred tem pa je Švica gostila prvo izdajo Pesmi Evrovizije sploh, in sicer leta 1956.

Mesto Basel je oddalo svojo kandidaturo za gostitev Pesmi Evrovizije 2025 pod geslom "Crossing Borders" in objavilo tudi promocijski video svoje kandidature. Slogan »Prečimo meje« so izbrali, saj je švicarsko mesto primerno ugnezdeno na stičišču med tremi državami: Švico, Nemčijo in Francijo.

Basel bo Pesem Evrovizije gostil v dvorani St. Jakobshalle, medtem ko bo sosednja St. Jakobs Ice Rink Arena služila kot tiskovno središče. Basel namerava na Baselskem razstavišču postaviti Euroclub in Evrovizijsko vas. Stadion St. Jakobs Park pa bi lahko služil kot dodatno prizorišče, kjer bi si lahko dodatnih 20.000 gledalcev v živo ogledalo prenos iz sosednje arene, kot je to že bilo na Pesmi Evrovizije 2016  v Stockholmu.

Basel prav tako načrtuje ureditev Evrovizijske ulice in Evrovizijskega bulvarja, ki bi pozdravila na tisoče obiskovalcev in oboževalcev Pesmi Evrovizije ter uživali v glasbi in zabavi, ki jih ponuja mesto.

O mestu Basel

Basel se nahaja v osrčju zahodne Evrope, ob Renu. Mesto je v središču idiličnega območja, kjer se stekajo meje Švice, Nemčije in Francije. Oskrbuje ga čudovito letališče EuroAirport, ki se naključno sklada tudi z imenom glasbenega dogodka. Pot od letališča do središča mesta vzame le približno 15 minut vožnje.

Nemščina je glavni govorjeni jezik, zato si pred prihodom ne pozabite zapomniti nekaj uporabnih nemških fraz, če pa vam je nemščina bolj domača, pa jo boste zagotovo lahko vadili in si možgančke kravžljali z narečno nemščino področja.

Po mestu Basel se lahko premikate z zelenimi in rumenimi tramvaji, ki so zdaj postali sinonim za mestno pokrajino. Veliko je tudi avtobusov, ki so znani po točnosti in kratkih čakalnih dobah.

Kot hotelski gost v mestu lahko izkoristite vse prednosti kartice BaselCard, ki vam omogoča brezplačno uporabo omrežja javnega prevoza ves čas bivanja (do 30 dni). Kartica BaselCard je vključena v vsako bivanje v hotelu.

Basel pa lahko enostavno raziščete seveda tudi peš ali s kolesom. Med zgodovinskimi znamenitostmi mesta sta velik osrednji trg z bogato okrašeno mestno hišo iz rdečega peščenjaka in poznoromansko-gotska katedrala. Sprehod skozi slikovito staro mestno jedro velja za nujen ogled pri vsakem obisku Basla.

Basel je znan kot zeleno mesto s številnimi parki in zelenimi površinami. Botanični vrtovi, Merian Gärten in bregovi Rena so idealna mesta za sprostitev. Poleti se domačini ohladijo s kopanjem v Renu, medtem ko opazujejo preostali del mesta, ki gre mimo.

To je mesto s kulturno ponudbo, ki je tako bogata kot aroma zelišča, s katerim si skorajda deli ime! Basel je dom več kot 40 muzejev, zaradi česar je mesto z največjo gostoto muzejev v Švici. Mednje sodi tudi slavni Kunstmuseum Basel z deli Picassa, Rembrandta in Van Gogha.

Ko ste v mestu, se lahko vedno odpravite tudi v Basel Zoo, če potrebujete odmor od opazovanja eksotičnih primerkov Pesmi Evrovizije, ko nastopajo zunaj svojega naravnega habitata evrovizijskega odra. Baselski živalski vrt, najstarejši te vrste v Švici, je dom več kot 6000 živalim, več kot 500 različnih vrst.

Na južnem in zahodnem bregu Rena je srednjeveško staro mestno jedro Basla, po katerem se lahko sprehajate in se presenečate in navdušujete na vsakem koraku. Čez reko na severnem in vzhodnem bregu reke pa je Kleinbasel (Mali Basel) - trendovsko območje, polno barov, restavracij, klubov ter živahnega nočnega življenja. Je kdo rekel Euroclub?

Crossing Borders to BASEL! Prečimo meje v BASEL!

Vir:
Zadnje novice
Odštevajte skupaj z nami!
Do finala, 17. 5. 2025 še:
00
DNI
:
00
UR
:
00
Min
:
00
sec