Letos bo na prizorišču ESC v Düsseldorfu  tudi klub OGAE. Kaj smo doživeli bomo objavili na našem blogu.

OGAE Slovenija v Helsinkih

OGAE Slovenija v Beogradu

 

Prvi nastop Slovenske predstavnice, Maje Keuc spremlja veliko navdušenje oboževalcev Eurovizijske popevke. Maja je vajo izpeljala z veliko mero profesionalnosti glede na njeno starost. In res lahko potrdimo, da smo ponosni nanjo. Maja oblečena v obleko iz verižic in metala, ledernih škornjih z »zelo« visokimi petami ni mogoče okus vseh, vendar je nakaj drugačnega, drznega in predvsem nekaj za pogledat. Z Majo so na odru štiri spremljevalne pevke, tri od teh že preizkušene Evrovizijske »mačke«. Maja držimo pesti.

Na povabilo gospe Urše Mravlje iz  NIKA RECORDS smo imeli izjemno priložnost srečati Francoskega predstavnika Amauryja Vassilija na letošnji popevki Evrovizije. Kaj nam je zaupal o pripravah in občutkih pred nastopom lahko preberete tukaj.

Letno srečanje članov OGAE Slovenija

Ponovno je leto naokrog in prišel je mesec april. Kot vsako leto smo se zbrali v Ankaranu v hotelu Convent in sicer člani OGAE Slovenija, prijatelji iz Italije, Austrije, Srbije, Hrvaške in letos tudi iz Australije. Srečanje je trajalo dva dni, kjer smo člani izmenjali mnenja o letošnjih udeležencih Evrovizije v Düsseldorfu. Pogovor je dostikrat nanesel glede same  prireditve, ki se je bomo letos, kot vsako leto, prav tako udeležili. Na sporedu srečanja je bil ravno tako na cel spekter letošnjih nastopajočih, v obliki videospotov, za katere smo udeleženci izbirali ter določili internega zmagovalca Evrovizije 2011, ki je letos pri nas postal Francoski predstavnik Amaury Vassili  s skladbo Sognu, kar po korziško pomeni: "Sanjal sem." Na zmago Francije nakazujejo tudi nekatere uradne in prav tako interne stavnice, če bo pa temu res tako, bomo izvedeli 14. maja. Vsekakor smo oba večera zaključili z zabavo in plesom na Evrovizijsko glasbo. Na sobotni večer se nam je pridružila tudi gostja Sandra Feketija, članica popularne vokalne zasedbe Perpetuum Jazzile, ki je na Evroviziji  sodelovala kot back vokalistka leta 2008 in 2009 in se bo letos pridružila Maji Keuc.

Preživeti čas z člani kluba ter gosti na obali bo ostal neizbrisno zapisan v našem spominu, kot čas velikih diskusij o nastopajočih letošnje Evrovizijse , koga bi mogoče raje videli na velikem odru,  kako je kdo odpel pesem, kako bi bilo bolje, kaj je odlično. Pravi ljubitelji in poznavalci vsak s svojim mnenjem. Kolikor udeležencev, toliko različnih mnenj in okusov. Naj še omenimo to, da je poleg Francije izjemno visoko uvrstitev dosegla naša predstavnica, Maja Keuc. Srečno Maja, mi pa se vidimo ponovno ob letu osorej.

Slovenski OGAE klub je izbral svojega predstavnika za Second Chance Contest. Tako je z 193 točkami premagala konkurenco osmih April, in bo Slovenijo zastopala s pesmijo Ladadidej. Prireditelj je lanskoletna zmagovalka Švedska. več..

Določen vrstni red nadtopajočih v polfinalnih večerih ter v finalnem večeru. Maja Keuc nastopila kot trinajsta, v drugem polfinalu ki bo 12.5.2011 več...

In zmagovalka je Maja Kauc. V veliki super finale je strokovna žirija uvrstila dve pevki, ki bolj različni ne bi mogli bit April in Majo Keuc. V deset minutnem glasovanju je Slovenija odločila z 28.908 glasovi je izbralo Majo Keuc, April jih je prejela 11.993. več...

 

Danes so v Düsseldorfu z žrebom določili katere države bodo nastopile v prvem in katere v drugem polfinalu letošnje Eurovizije. Žreb je potekal v prisotnosti Jona Ola Sanda ki je executive supervisor z strani EBU in pa predstavnikov Diagme, ki je oficalni EBU-jev partner preko katerega se odvija glasovanje.  več....

Seznam sodelujočih držav je kompleten. V Düsseldorfu se bo zvrstilo 43 držav. Po Beogradu ponovno visoka številka udeležencev. Seznam sodelujočih državah in kdo bo predstavnik si lahko ogledate tukaj.

Član kluba OGAE Slovenija Marco Mosca, ki prihaja iz Italije in dela kot profesor italjanščine zgodovine in geografije je izdal knjigo o Slovenski popevki. Marco, ki sicer ne govori slovenski,  je podatke dolgo časa zbiral v Narodno univerzitetni knjižnici, kjer je iz časopisnih člankov pridobival potrebne podatke. V pomoč pri zbiranju podatkov so mu bili tudi Miha Štibilj, Vladimir Frantar, Miša Molk, Elda Viler, seveda so mu pa pomagali tudi člani OGAE kluba Gorazd Povšič ter predsednik kluba Miran Cvetko. Knjigo je možno dobiti le preko spleta pri zaloižbi Lampi di stampa. Knjiga je napisana v italjanskem jeziku vendar upamo, da bo izšel kaj kmalu tudi slovenski prevod. Intervju z njim lahko preberete tukaj.