Slovenija je v prvem polfinalu!

Žreb polfinalov Pesmi Evrovizije 2024 je 30. januarja potekal v Malmöju, poleg slovesnosti, na kateri so znaki mesta gostitelja prešli iz prejšnjega gostitelja Liverpoola na švedske organizatorje.

Žreb je Sloveniji namenil prvi polfinalni večer, v katerem bo Raiven s pesmijo Veronika nastopila v drugi polovici. Prvi polfinalni večer bo v torek, 7. maja, ob 21. uri.

Žrebanje sta vodili Farah Abadi in Pernilla Månsson Colt, nadziral pa ga je izvršni nadzornik Pesmi Evrovizije Martin Österdahl, ki je dejal:

"Navdušeni smo, da bomo tukaj v Malmöju začeli še eno vznemirljivo leto tekmovanja za Pesem Evrovizije. Liverpool je leta 2023 postavil standard, ko gre za gostovanje in organizacijo tega dogodka, in veselimo se, da bo Malmö nadgradil to neverjetno delo, ko bomo maja sprejeli 37 delegacij in več sto tisoč navijačev.«

Ebba Adielsson, izvršna producentka SVT za ESC 2024 je dejala:

Polfinalni žreb je mejnik v letnem koledarju tekmovanja za Pesem Evrovizije in nekaj, kar resnično začenja to vznemirljivo pomlad, ko bomo slavili glasbo v vseh oblikah. Z vso usposobljenostjo, izkušnjami in angažiranostjo vseh, tako za kamero kot v mestu Malmö, ni dvoma, da bo tekmovanje za pesem Evrovizije 2024 osupljiv in nepozaben dogodek za vse prisotne v mestu in za ljudi po vsem svetu, ki bodo Pesem Evrovizije spremljali od doma.

Županja Malmöja Katrin Stjernfeldt Jammeh je dodala:

„Malmö je mlado, raznoliko in globalno povezano mesto. Radi pozdravljamo svet tukaj in trdo delamo, da zagotovimo, da naše mesto ostane odprto in gostoljubno za vse, ki se odločijo obiskati Malmö za letošnjo Pesem Evrovizije.«

Polfinalne postave so bile določene naključno z žrebanjem držav iz 6 bobnov (na podlagi zgodovinskih vzorcev glasovanja), da se določi, v katerem polfinalu in kateri polovici bodo države tekmovale.

Države 'velikih 5' (Francija, Nemčija, Italija, Španija in Združeno kraljestvo) ne tekmujejo v polfinalu, prav tako ne Švedska kot aktualna zmagovalka. A teh šest držav je izžrebalo v katerem izmed polfinalov bodo glasovali.

Natančen vrstni red obeh polfinalnih večerov bodo producenti določili pozneje.

Vir:
Zadnje novice
Odštevajte skupaj z nami!
Do finala, 12. 5. 2025 še:
00
DNI
:
00
UR
:
00
Min
:
00
sec