Prve vaje prvega polfinala tudi z Raiven!

Sanje vseh izvajalcev letošnje Pesmi Evrovizije so se včeraj pričele uresničevati. Vsak bo namreč prvič stopil na veliki evrovizijski oder, ki je letos v Malmöju zagotovo inovativen, drugačen in pritegne. Včeraj je prvih sedem izvajalcev prvega polfinala že opravilo s prvo polurno vajo, danes pa je to storilo še preostalih osem izvajalcev.

Med vsemi smo seveda najbolj pričakovali prvo vajo naše predstavnice Raiven, ki je nam in svetu končno pokazala delčke svojega nastopa na evrovizijskem odru – in osupnili smo.

A lepo po vrsti.

Včeraj je prva na oder stopila Silia Kapsis, predstavnica Cipra, ki bo s pesmijo Liar otvorila letošnje večere Pesmi Evrovizije v Malmöju. Bela, športna oprava z bleščicami, ki jo pospremi utečena in rutinska koreografija. Na odru jo spremljajo štirije plesalci. Igra luči in plesnih korakov.

Druga je bila Srbija in njena predstavnica Teya Dora s pesmijo Ramonda. Teya je na evrovizijski oder pripeljala tudi skalo, ki smo jo v podobni obliki lahko videli že na Beoviziji. Čutna izvedba balade, ki jo, po videnem na posnetku, izvede sama na odru.

Od balade k sodobnim ritmom litovskega predstavnika Silvestra Belta, ki s pesmijo Luktelk ponosno zastopa Litvo. Ikoničen kot nakita na korenu nosu, rdeča »trenirka« in spremljevalni plesalci zagotovo pritegnejo gledalca. K temu dodajmo še melodijo, ki gre hitro v uho in zapomnljivo koreografijo …

Irska pa nas bo s predstavnico Bambie Thug in pesmijo Doomsday Blue popeljala v bolj temačne, čarovniške vode letošnje Pesmi Evrovizije. Usodna pesem z usodno masko, scenografijo in koreografijo bo dvignila marsikatero obrv gledalca. Sprašujemo se le ali jo bo dvignila v dobrem ali slabem smislu. Nekaj je zagotovo – to ni tipična pesem, ki jo morda od Irske pričakujemo na Pesmi Evrovizije…

Ritmi na evrovizijskem odru se z naslednjo pesmijo zopet malo umirijo. Tu je Ukrajina z alyono alyono in Jerry Heil ter pesem Teresa & Maria. Pesem, ki hitro očara uho poslušalca, kar z nastopom, videnim na posnetku, definitivno še utrdita. Kot Srbija, sta tudi Ukrajinki na oder pripeljali večjo skalo.

Poljski nastop predstavnice Lune pa je s pesmijo The Tower v tipičnih poljski barvah, rdeči in beli, dodali so jima še črno. Na evrovizijski oder pa je Luna s sabo pripeljala še dva stolpa, na katera se med nastopom tudi povzpne. No, pritegne pa tudi njena oprava z velikimi rdečimi stožci na ramenih.

Prvi dan vaj je zaključil zmagovalec OGAE Poll 2024 – Baby Lasagna, ki bo Hrvaški letos poskušal s pesmijo Rim Tim Tagi Dim priboriti prvo zmago na Pesmi Evrovizije. Po videnem na kratkem posnetku je Hrvaška letos resnično izbrala »all in« varianto. Na odru imamo pirotehniko, imamo grafiko, ki je nadgradnja tiste z Dore, imamo pa tudi Baby Lasagno, ki je svojo opravo po mnenju mnogih odločno nadgradil in ji dal boljšo zgodbo in karakter. Čipkasti široki rokavi, rdeč telovnik ter ikonična koreografija, ki jo poplesuje že cela Hrvaška in preostali svet.

Drugi dan vaj je otvorila Islandija. Hera Björk nas je s pesmijo Scared Of Heights definitivno »zbudila« v prijetnem pozitivnem »feel good« ritmu. Takšen pa je tudi njen nastop. Čeravno se zdi, da se pesem malo izgubi med drugimi pesmimi z močnejšim karakterjem.

Ob 11. uri in 10 minut pa je po lokalnem času na oder prvič stopila tudi naša predstavnica Raiven, ki bo Slovenijo zastopala s pesmijo Veronika. Njen nastop smo letos morda z nestrpnostjo pričakovali, kot že dolgo ne. Nastop je namreč bil ovit v tančico skrivnosti in v element presenečenja prav do zadnjega dne. V intervjuju za naš Klub je pred odhodom na Pesem Evrovizije razkrila, da bo na odru cela oblečena, a hkrati povsem gola. Prav tako je obljubila na odru tudi meglo. In kar je obljubila, je tudi naredila! Oder je med njenim nastopom odet v pretežno modre barve, njena prosojna oprava pa tako razkriva, kot zakriva. Skorajda vilinska lepota deluje zelo surovo med golimi plesalci, nastop pa misteriozno pritegne. Mi smo nad videnim na prvi vaji navdušeni! Bravo Raiven!

Za slovensko predstavnico pa sta na oder stopila predstavnika Finske. Windows95man, ki je za nastop na Pesmi Evrovizije lahko obdržal ime, moral pa je žrtvovati majico zaradi oglaševalske politike festivala, je na evrovizijskem odru, sodeč po kratkem videoposnetku, predstavil podoben nastop kot na nacionalnem izboru. Nastop, ki je zagotovo nekaj posebnega in pesem, ki je prav tako posebna. Vprašanje je le, ali je dovolj posebna, da postane tako uspešna, kot lanski predstavnik Finske Käärijä.

Naslednja je Moldavija in njena predstavnica Natalia Barbu s pesmijo In The Middle. Sodeč po posnetku bo Natalia za razliko od nacionalnega izbora stala na odru sama. Družbo ji bo delala bela violina, na katero tudi zaigra. Oder ima v ozadju čudovito grafiko drevesa in tisočerih metuljev.

Azerbajdžan letos stavi na moški duet FAHREE feat. Ilkin Dovlatov, ki sta pesem Özünlə Apar z narodnim melosom ponesla na evrovizijski oder. Njun nastop si bomo zagotovo zapomnili po velikih črnih rokah na odru, grafiki v ozadju, nastop pa deluje zelo čustveno, intimno in temačno.

Iz dežele tam spodaj pa sta prvič preizkusila tako želeni evrovizijski oder tudi predstavnika AvstralijeElectric fields s pesmijo One Milkali (One Blood). Med njunim nastopom doživi evrovizijski oder eksplozijo barv in pozitivne energije. Vidimo pa tudi didžeridu – aerofoni instrument avstralskih aboridžinov.

Portugalski melos fada je v bleščeči belini na evrovizijski oder prinesla predstavnica Portugalske, iolanda. Pesem Grito je na evrovizijskem odru predstavila precej podobno, kot na portugalskem nacionalnem izboru.

Prvi polfinale in s tem tudi današnje vaje pa zaključuje predstavnica Luksemburga. TALI je s pesmijo Fighter na evrovizijski oder prinesla energičen zaključek, pirotehniko in ples.

S tem so se zaključile prve vaje vseh polfinalistov prvega večera. Naslednja, druga vaja, ki bo 20 minutna, jih čaka v sredo, 1. maja.

Do takrat pa, BRAVO RAIVEN in PONOSNI SMO!

Foto: EBU/Corrine Cumming/Sarah Louise Bennett

Vir:
Zadnje novice
Odštevajte skupaj z nami!
Do finala, 12. 5. 2025 še:
00
DNI
:
00
UR
:
00
Min
:
00
sec